دوره تحلیل تکنیکال برای علاقه مندان به سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار، بازار آتی سکه و دیگر بازارهای مالی مرتبط، طراحی شده است. در این دوره شما می آموزید چگونه بشکل صحیح یک نمودار قیمت را تحلیل و از دل آن رازهایی را کشف کنید. در این روش شما با نرم افزارهای مخصوص، نمودار گذشته هر سهام را بررسی میکنید سپس میتوانید آینده سهام را پیشبینی کنید.
“پیشنهاد ما به شما اینکه در کنار تحلیل تکنیکال عوامل بنیادین را نیز بررسی نمائید و در صورتی که هر دو عامل نشان از سود آوری سرمایه گذاری داشت اقدام به سرمایه گذاری در آن بازار بخصوص نمائید.(مدرس: خسرو یعقوبی)”
تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال – مقدماتی و پیشرفته
تحلیل فنی یک تکنیکی در بازارهای مالی است که برای پیش بینی جهت گیری قیمتهای اوراق بهادار در آینده از طریق بررسی دادههای آماری گذشته بازار خصوصا در مورد قیمت و حجم معاملات انجام میشود. تحلیل فنی در حالت محض، با فرض اینکه قیمت و حجم مهمترین و مرتبط ترین عاملها برای تعیین جهتگیری آینده و عملکرد یک سهام و یا بازار خاص هستند، فقط رفتار واقعی قیمتها و حجم معاملات بازار را مورد توجه قرار می دهد . تحلیلگران فنی ممکن است مدلها و قواعد تجارتی را بکار گیرند که بر مبنای قیمتها و یا تبادل حجم ها استوار هستند.
خریداران سهام زیادی وجود دارند که علنا” اعلام کردهاند که از تحلیل فنی نه به عنوان یک علم برای پیش بینی آینده بلکه به عنوان یک ابزار ارزشمند برای شناسایی روند تغییرات قیمت و فرصتهای مطلوب تجاری، استفاده می کنند. فرض کار این است که تمام اطلاعات اساسی و نظریات فعلی بازار تقریبا در قیمت فعلی بازتاب مییابند و وقتی که آنها همراه با قیمت گذشته سهام بررسی شوند، الگوهای حجمی و قیمت تکرار شونده (recurring patterns) را آشکار می سازد که می توانند سر نخ هایی برای پیش بینی تغییرات قیمت در آینده به ما بدهند.
تحلیل فنی معمولا با تحلیل بنیادین در علم اقتصاد مقایسه می شود. تحلیل بنیادین به بررسی عوامل اقتصادی میپردازد که به گفته برخی اقتصاددانان میتوانند بر روی قیمتهای بازارهای مالی تاثیر بگذارند. از دیدگاه تحلیل فنی قیمت به تنهایی بازتاب دهنده اینگونه تاثیرات قبل از آن است که سرمایه گذاران از آنها آگاه شوند. بنابراین تحلیل فنی فقط به بررسی قیمتها میپردازد. برخی از تجار از تحلیل فنی و یا تحلیل بنیادین به تنهایی استفاده میکنند و برخی دیگر از هر دوی آنها برای اخذ تصمیمات تجاری خود استفاده می کنند.
کارشناسان فنی میگویند که قیمت بازار بازتاب دهنده تمام اطلاعات مرتبط است، بنابراین تحلیل آنها بیشتر به فاکتورهای داخلی بازار توجه دارد تا به فاکتورهای خارجی مانند اخبار. تغییرات قیمت نیز حالت تکرار شونده دارند چون سرمایه گذاران جمیعا ً به سمت رفتارهای الگودار (patterned behavior) گرایش دارند – بنابر این کارشناسان بر روی شرایط و روند های قابل شناسایی متمرکز میشوند.
جریان بازار تاثیرگذاری فاکتورهای گوناگون را کاهش میدهد (Market action discounts everything)
بر اساس این فرضیه اثبات شده که تمام اطلاعات مربوطه تقریبا توسط قیمت ها بازتاب می یابند، تحلیلگران فنی مطلق معتقدند که تحلیل بنیادین کاری بی فایده است – آنها میگویند اخبار و وقایع اخبار تاثیر مهمی روی قیمت ندارد و نتایج تحقیقاتی از قبیل بررسی های انجام گرفته توسط ,Cutler Poterba و Summers با عنوان ” چه چیزی قیمت سهام را تغییر میدهد؟” را برای تایید ادعای خود بیان می کنند.
در اغلب روزهای بزرگ برگشت ( تغییرات بزرگ بازاری )، اطلاعاتی که مطبوعات به عنوان دلیل تغییر بازار اعلام می کنند، اهمیت خاصی ندارد. گزارشات مطبوعات در روزهای مجاور نیز به نظر نمیرسد که هیچ دلیل متقاعد کننده ای برای بیان علت میزان سود ها و یا نزول قیمت های آینده ،آشکار سازند.
قیمت ها بر طبق یک روند (الگو) تغییر می کنند
مبحث روندهای تغییر قیمت بازار را نیز ملاحظه فرمایید. تحلیلگران فنی معتقدند که قیمتها روند و یا مسیر حرکت دارند. کارشناسان میگویند که بازارها روند رو به بالا ،پایین ، افقی (تخت) دارند. این تعریف مقدماتی از روند تغییر قیمت ها توسط تئوری داو(Dow Theory) مطرح شده است.
تاریخ تمایل به تکرار خود دارد
تحلیلگران فنی معتقدند که سرمایه گذاران مجموعا” رفتار سرمایه گذارانی را تکرار می کنند که پیش از آنها داد و ستد میکردهاند. “هر کسی میخواهد در شرکتی مثل شرکت مایکروسافت روزهای اول در بورس سرمایه گذاری کند”، ” حتی اگر این سهام دوباره به ۵۰$ برسد ،من آنرا خواهم خرید.” ، “تکنولوژی این شرکت، انقلابی در صنعت خود ایجاد خواهد کرد، بنابراین سهام آن فوقالعاده بالا خواهد رفت” – همه اینها مثالهایی از مقاصد و احساسات سرمایهگذاران است که دائما ً تکرار میشوند. اگر چه احساسات در بازار از نظر کارشناسان غیر معقول و غیر منطقی هستند، ولی این احساسات وجود دارند. چون معمولا عملکرد سرمایه گذاران تکرار می شود، کارشناسان تکنیکال معتقدند که الگو های قابل شناسایی (و قابل پیش بینی ) قیمت را می توان بر روی یک نمودار نشان داد.
● مطالعات تجربی و مشکلات تئوریک
مجله وال استریت اروپا (The Wall Street Journal Europe) اینگونه بیان می کند “این مساله که آیا تحلیل فنی واقعا مفید هست یا نه، تبدیل به یک موضوع مشاجره آمیز در وال استریت شده است. برخی از سرمایهگذران معتقدند که پیشبینی تغییرات رو به بالا و یا رو به پایین بازار غیر ممکن هستند. تحقیقات دانشگاهی نشان داده است که وقتی اغلب مردم، چه حرفهای و چه تازه کار، سعی میکنند با وارد کردن و یا خارج کردن پول خود بر نوسانات بازار سهام غلبه کنند، کار آنها نتیجهای جز ضرر در بر نخواهد داشت. همان مقاله نشان میدهد که چند تحلیلگر تکنیکال چگونه ممکن است به صورت همزمان پیش بینیهای متناقض و مخالفی را در مواجه با داده های یکسان مطرح کنند.
● قابلیت اجرا و کمبود شواهد و دلایل
اغلب مطالعات دانشگاهی نشان میدهند که تحلیل فنی قدرت پیش بینی کمی دارد، اما برخی مطالعات نشان دادهاند که ممکن است بازدهی زیادی داشته باشد. برای مثال نشان داده شده است که انواع تحلیل تکنیکال قابل اندازهگیری، مانند پیشبینی غیر خطی با استفاده از شبکه های عصبی، در برخی موارد می توانند پیشبینیهایی ارایه کنند که از لحاظ آماری بسیار حائظ اهمیت هستند. یک مقاله کاری از فدرال رزرو (Federal Reserve) مربوط به سطوح حمایت و مقاومت در نرخ ارزهای خارجی در کوتاه مدت، شواهدی قوی نشان داده است که اگرچه قدرت پیش بینی این ترازها در بین نرخ ارزها و بنگاه های مختلف تغییر می کند، ولی این ترازها به پیش بینی وقفهها در الگوهای طول روز کمک میکنند.
پیشنهاد ما به شما اینکه در کنار تحلیل تکنیکال عوامل بنیادین را نیز بررسی نمائید و در صورتی که هر دو عامل نشان از سود آوری سرمایه گذاری داشت اقدام به سرمایه گذاری در آن بازار بخصوص نمائید
مدرس: خسرو یعقوبی